Leidse Ondernemer in Beeld – Jan Stroomer

Tien jaar geleden stond Jan Stroomer nog voor de klas als natuurkundedocent. Nu is hij zanger, pianist, songwriter en producer. In zijn muziekstudio in Culturele Creatieve Broedplaats ‘Nieuwplaatz’ in Leiden Noord componeert hij o.a. muziek voor The Stream. Tussen de vele muzikale projecten door, geeft hij ook nog pianoles.

Het verhaal van de sneeuw nemen we nog lang met ons mee.’

Dertien weken lang zetten we een Leidse ondernemer in de spotlights. Deze week: Jan Stroomer, zanger, pianist, songwriter en producer. Tekst: Vonk Tekst & Design – Foto: Fraukje Vonk Photography

Onderwijsassistent zonder lesbevoegdheid

Na mijn middelbare school ben ik na wat omzwervingen bij de studie Natuurkunde terechtgekomen. Dat vond ik heel interessant en leuk, maar ik had al snel in de gaten dat er een hoop mensen waren die heel wat meer talent hadden dan ik. In mijn laatste poging toch nog iets met die studie te doen ben ik voor de klas gaan staan. Ja, ik was een van die beruchte onderwijsassistenten zonder lesbevoegdheid die een hele klas voor zich krijgt. En ik moet zeggen: ik heb met veel plezier ongediplomeerd voor de klas gestaan.

Van natuurkunde naar de muziek

In diezelfde tijd was ik mijn eerste album aan het opnemen in mijn thuisstudio, waar ik ook bijles natuur- en wiskunde gaf. Mijn leerlingen zagen de studio uitbreiden en ze hoorden me spelen. Twee leerlingen hadden wel interesse in pianoles. Rond die tijd werd ik ook gevraagd als invalleraar bij de muziekschool. Ik realiseerde me toen dat als ik wilde leven van de muziek ik dat niet even naast mijn baan als onderwijsassistent kon doen. Dan moest ik er al mijn tijd in stoppen. Mijn baan heb ik opgezegd, en in een paar maanden tijd hebben mijn bijlesleerlingen natuur- en wiskunde plaatsgemaakt voor pianolesleerlingen. Binnen een half jaar had ik tien privéleerlingen en had ik een vaste baan voor twee dagen per week gekregen op de muziekschool.

Stoffige link tussen muziek en natuurkunde

Voordat ik natuurkunde ging studeren heb ik ook nog even muziekwetenschappen gestudeerd. Ik vond de theorie altijd heel interessant, en dat is precies het meest stoffige stukje van muziek. Misschien wel net zo stoffig als natuur- en wiskunde. Maar sommige dingen zijn nu eenmaal gewoon in formules te vatten; in de wiskunde, in de natuurkunde, maar ook in de muziek. De harmonieën zijn uiteindelijk ook een natuurfenomeen, waar we met onze oren plezier van hebben. Er zijn heel wat voorbeelden van mensen die wiskundig onderlegd zijn en tegelijk heel muzikaal. In de werken van Bach is een bijzondere getallensymboliek te vinden en Einstein bijvoorbeeld speelde prachtig viool.

Zelf de regie nemen

Om mijn eigen artistieke plan ten uitvoer te brengen, moest ik zelf de regie gaan nemen. Als je datgene wilt doen waar je zelf in gelooft, moet je het ook zelf faciliteren. Dat kan niet in loondienst. Als ik in dienst zou treden van een platenmaatschappij, zou ik liedjes moeten schrijven zoals zij dat willen. Dat is niet hoe ik wil werken. Opdrachtwerk is prima, maar ik wil er niet volledig afhankelijk van zijn. Nu ben ik in de situatie dat ik kan kiezen wat ik leuk vind; dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. In het begin moest ik afwegen wat een opdracht me aan tijd zou kosten, wat het op zou leveren, en hoe het me zou helpen.

En toen kwam de crisis

Ik ben een jaar of acht geleden officieel zelfstandig ondernemer geworden, precies toen de crisis intrad. Er werd steeds minder vaak een volledige band geboekt; er werden dj’s geboekt en een verhuurbedrijf, en die kregen altijd goed betaald. Degene die op het podium stond kreeg het minst. Ik bedacht me dat het een kwestie was van een keer flink investeren, goede spullen kopen, en dan kon je dat winstgevende verhuurbedrijf buitensluiten en zelf het hele traject doen. In die zin heeft de crisis me ook wel wat gebracht. Ik kon zingen, mezelf begeleiden op de piano en had mijn eigen apparatuur; ik kon het hele pakket aanbieden. Daardoor heb ik in die periode relatief goed kunnen verdienen en kon genoeg tijd overhouden om me artistiek te ontwikkelen.

Liedjesschrijver in hart en nieren

Boven alles ben ik liedjesschrijver. In de Vereniging ‘Nieuwplaatz’ zet ik me o.a. in voor de bouw van mooie geïsoleerde ruimtes in ons pand aan de Sumatrastraat. Ik ben penningmeester, ik doe fondsaanvragen en onderhoud contacten, bijvoorbeeld met de gemeente. Daar gaat best veel tijd in zitten. In de rest van mijn tijd schrijf ik liedjes. Het ten gehore willen brengen van mijn eigen muziek is ook de drijfveer geweest fulltime voor de muziek te gaan. Coverwerk of het begeleiden van iemand is leuk voor erbij. Maar het gaat mij erom de muziek die ik in m’n hoofd heb de wereld in te krijgen.

Met drie volwassenen en een drumstel in een Aygo

De afgelopen maanden tourde ik met The Stream langs verschillende locaties met onze voorstelling ‘Past Perfect’. Begin december sloten we deze tour af in de Breezaal in de Stadsgehoorzaal. Dat werd een bijzondere afsluiting. Het was de zondag dat code rood was afgeroepen vanwege de sneeuw. Mijn bandleden komen niet uit Leiden. Het eerste telefoontje kwam van mijn drummer. Hij was in een slip geraakt, en kon niet verder rijden. Hoe moest hij met zijn drumstel naar Leiden komen? Zangeres Marianne heeft hem toen met haar Toyota Aygo opgepikt. Zie je het voor je: twee volwassenen en een drumstel in een Aygo? Toen kwam er een appje van Suzanne, onze actrice. Het treinstel waar ze in zat was kapot en ze stond in Haarlem. Ook Suzanne verdween in de Aygo. Om half vier zou de soundcheck beginnen, om kwart over zes kwamen ze binnenvallen. Een uur voordat de deuren open zouden gaan. Nu het publiek nog. Omdat het de slotvoorstelling was hadden we stream-camera’s in de zaal geïnstalleerd zodat mensen thuis online mee konden kijken. Maar het publiek druppelde binnen en uiteindelijk zat de zaal zo goed als vol. Met recht een ‘grande finale’.

Regel het maar

Het verhaal van de sneeuw nemen we nog lang met ons mee. Maar dat zijn wel de momenten dat je echt een ondernemersrisico voelt. Een lege zaal is één ding. Maar wat als je buiten optreedt? Je staat daar wel met al je apparatuur. In 2016 bijvoorbeeld zouden we een midzomernachtvoorstelling geven bij Hortus Botanicus. Het was wisselvallig weer en er zou een overkapping geregeld worden als het zou gaan regenen. Afgaande op buienradar zou het ’s avonds droog zijn… Helaas regende het wel toen we moesten opbouwen, maar er was dus geen overkapping. Sommige risico’s moet je niet nemen. Maar om zowel die artistieke als die zakelijke pet op te hebben is soms lastig. De enige tegen wie je kan roepen ‘regel het maar’ ben je zelf.

Nieuwe mogelijkheden

Inmiddels hebben we de opnames van ons nieuwe album afgerond. De eerste single heet ‘Today’ en is te beluisteren via de bekende kanalen. In april zal het op vinyl verschijnen. En de toekomst? Ik hoop dat we over tien jaar weer zo’n bijzondere slotvoorstelling hebben, maar dan bijvoorbeeld in de Leidse Schouwburg. Zonder sneeuw, met sneeuw, dat maakt me niet uit, ik kan alles hebben nu. Ik hoop ook dat dit pand – wat nu nog deels uitwijklocatie van de Bonaventura is in Leiden Noord – is uitgegroeid tot de broedplaats die we voor ogen hebben; dé culturele hotspot van Leiden Noord. Met misschien wel een tweede vestiging in Leiden Zuid, of in het Centrum. Daarnaast wil ik in de komende jaren meer faciliterend bezig zijn; leuke muziek van andere bands opnemen, het uitbrengen van andermans muziek, maar ook het faciliteren van muziekproducties voor anderen. Je hebt maar één versie van jezelf; je kan niet twee keer zoveel tijd in een week stoppen. Maar zodra je anderen gaat helpen, ontstaan er ook vaak weer nieuwe mogelijkheden. Qua eigen werkzaamheden ben ik wel waar ik zijn wil; natuurlijk zou ik het leuk vinden om in grotere zalen te spelen. Maar ik schrijf geen muziek om het een hit te laten zijn; wat je tegenwoordig hoort, daar sta ik heel ver van af. Als ik op dit niveau door kan gaan en steady kan groeien met wat ik nu doe, en daarnaast anderen kan faciliteren, ben ik een tevreden mens.

Nieuwsgierig naar de muziek van Jan en The Stream? Kijk op www.janstroomer.nl of check www.thestream.nl.

Bekijk dit artikel als flyer >>>

De serie “Leidse Ondernemers in Beeld” is een initiatief van Vonk Tekst & Design en Fraukje Vonk Photography. Wil jij jouw verhaal ook in beeld gebracht? Voor 225 euro* word je geportretteerd, in beeld en tekst. En daar hoef je natuurlijk geen Leienaar voor te zijn!

* Prijzen zijn exclusief 21% BTW en reiskosten buiten Leiden.

Eerder spraken wij met ondernemers Sandra Oexman van Kwispelcollege, Lieke Bodde van Results! Personal Training en Tommy Hopstaken en Jochem Haverhoek van Escaperoom Leiden.

Leidse Ondernemers in Beeld Fraukje Vonk Photography

Geplaatst in Artikelen, Leidse Ondernemers.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *